Redactie 112 0 reactie(s) vr 21 september 2018, 17:21

Agent geeft gastles tegen pesten op school in Rotterdam

Laatst bijgewerkt: maandag 17:43 uur

ROTTERDAM – Leerlingen van een school in Rotterdam-Beverwaard beleefden gisteren een bijzondere middag. Wijkagent Mark Jurgens nam de les over en wilde het hebben over een serieuze kwestie: pesten.

Gastdocent Mark begint zijn les met de vraag: “Wat is het verschil tussen pesten en plagen?” De leerlingen antwoorden dat plagen onschuldig is en pesten niet. “Het begint inderdaad vaak onschuldig met plagen”, reageert Mark, “maar soms loopt het uit de hand en worden kinderen zelfs geslagen door hun pesters.”

Eigen ervaring
Aanleiding voor deze les is een incident dat een paar weken eerder is voorgevallen met een jongen uit deze klas. Het schooljaar is dan net begonnen. “Dan komt er een melding binnen van een bewoner van een bejaardenflat in Beverwaard: er hangt een jongen van een jaar of 11 rond bij hun gebouw.” Een vreemde melding, zo vindt Mark. Het is midden op de dag en dan zou zo’n jongetje toch op school moeten zitten.”

Gepest
Eenmaal aangekomen bij het gebouw, ziet Mark de jongen vriendelijk zwaaien naar de bewoners. Op zich niks mis mee natuurlijk, maar de wijkagent wil wel weten wat de jongen op dit tijdstip hier doet. Mark: “Hij vertelt me dat hij wordt gepest. Hij is nieuw op deze school en word uitgescholden door zijn klasgenoten. Op de vraag of zijn ouders weten wat er speelt, antwoordt hij: “Ik heb het thuis niet verteld. “De wijkagent neemt contact met zijn school. Déze school. De juffrouw heeft ook geen signalen van pesten gezien. “Hij speelt gewoon mee met de andere kinderen”, is haar reactie.

Veiligheid
Mark: “Kinderen moeten zich veilig voelen in hun klas. Dat is wat ik mee wilde geven vandaag. Als één kind gepest wordt, raakt dat alle leerlingen in de klas omdat de sfeer verziekt is.” Door een gevoel van veiligheid in de klas te creëren, durven gepeste kinderen eerder naar de leraar te stappen volgens Mark.

Week tegen pesten: Laat je zien
Het is deze week de week tegen pesten, met dit jaar als thema ‘Laat je zien’. Een oproep aan vooral leraren om te werken aan vertrouwen in de klas, zodat de leerling die gepest wordt de eerste stap naar de leraar durft te zetten. Lees meer over week tegen pesten op www.weektegenpesten.com

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ridderkerk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ridderkerk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.