Logo 112Ridderkerk

Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 25 maart 2022, 16:34

Eendjes voeren in Rotterdam is per 1 juli verboden

Laatst bijgewerkt: vrijdag 16:34 uur
ROTTERDAM – Het voeren van stadsdieren in Rotterdam is per 1 juli niet langer toegestaan. Deze maatregel moet voorkomen dat stadsvogels ziek worden en dat plaagdieren, zoals ratten, van het voedsel op straat profiteren.

Eendjes voeren, de laatste frietjes aan de duiven geven of oud brood en andere etensresten in een plantsoen gooien. Het is vaak goed bedoeld om zo dieren te helpen of geen voedsel te verspillen. Maar brood en andere voedselresten zijn erg ongezond voor wilde dieren en vogels. Brood bevat bijvoorbeeld te veel zout, waardoor ze ziek kunnen worden en vaak (eerder) sterven.

Daarbij zorgen de etensresten die blijven liggen voor een feestmaal voor ratten en muizen. Ook ganzen en meeuwen worden door brood en ander voedsel aangetrokken. Dit zorgt op bepaalde plekken voor overlast van uitwerpselen, lawaai of agressief gedrag tussen dieren.

Het verbod moet voorkomen dat stadsvogels ziek worden en dat de etensresten plaagdieren zoals ratten aantrekken.

Besluit
Het formele besluit moet nog wel worden genomen door de gemeenteraad. In juni 2022 neemt de raad een besluit over deze wijziging in de zogenaamde Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het voederverbod komt voort uit een door de gemeenteraad aangenomen motie.

Lokaal voederverbod
In Rotterdam geldt op sommige plekken al een lokaal voederverbod. Deze plekken zijn versnipperd door de stad en dat zorgt vaak voor onduidelijkheid. Vanaf 1 juli geldt het voederverbod voor heel de stad. Wie de dieren wel voert riskeert een boete. Het verbod geldt niet in particuliere tuinen en voor boswachters die in strenge winters de vogels bijvoeren met speciaal daarvoor bestemd voedsel.

Het college heeft de mogelijkheid om locaties aan te wijzen waar bewoners wél dieren mogen voeren. De vraag of deze wens er is wordt neergelegd bij de wijkraden.

Broodbakken
Het bewust dumpen van soms enorme hoeveelheden etensresten is momenteel de grootste oorzaak voor dierenoverlast. Dit is al verboden in de huidige afvalstoffenverordening. Dit zorgt nog niet voor minder meldingen over plaagdieren.

Mensen die hun etensresten en oud brood toch een goede bestemming willen geven, kunnen deze inleveren in een van de 130 broodbakken in de stad. Overige etensresten kunnen in de groene gfe+t huiscontainer of in sommige wijken in de ondergrondse gfe-wijkcontainer.

Bron: Gemeente Rotterdam

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Ridderkerk

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Ridderkerk
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.